zondag 7 juni 2015

Kortingsmunten

Dochter gaat samen met buurmeisje graag ontbijten bij de h.ema, vooral als ik moet werken. Bij het ontbijt bij de h.ema krijg je een kortingsmunt van een euro, die je kan gebruiken bij een besteding van 10 euro.

Zo had dochter het niet begrepen. Ze heeft van een aantal keer die munten opgespaard, en ze was er van overtuigd dat ze die munten ook best voor het ontbijt kon gebruiken. Toen dat niet kon, is ze, van haar gelijk overtuigd, de discussie aangegaan. Ook na die discussie kreeg ze geen gelijk. Maar 1 euro korting is toch korting?

Vol van verontwaardiging kreeg ik het verhaal thuis te horen. Ik heb haar uitgelegd dat ze die munten alleen in de winkel kon gebruiken, als ze 10 euro uit gaf. Dat mijn uitleg tekort schoot, bleek gister toen ik uit mijn werk thuis kwam.

Met evenveel verontwaardiging vertelde ze het verhaal.
Ze had voor 10 euro aan spullen verzameld, en ze had vijf kortingsmunten. Daarmee was ze naar de kassa gegaan, maar ze had 9 euro moeten betalen. Dat vond ze niet eerlijk, ze had toch 5 euro aan munten. En ze had precies het bedrag aan spullen wat ik had genoemd. 9 euro wou en kon ze niet betalen.

We hebben die munten nu weggegooid, en afgesproken dat ze die dingen niet meer aanneemt. Want veel toegevoegde waarde heeft het niet, behalve dat ik erg veel lol om haar verhalen had.

1 opmerking:

  1. Haha, die heb ik mijn dochter wel uit kunnen leggen. De hypotheekadviseur had er meer moeite mee. Ik krijg geen toeslagen, dus mijn inkomen is daar niet belangrijk voor.

    Maar ik heb het als volgt uitgelegd. Je hebt niets nodig. Dan krijg je zo'n korting voorgelegd. Dan moet je eerst 10 euro uitgeven die je noet van plan was uit te geven wel uitgeven en dan krijg je 1 euro terug. Heb je toch 9 euro =2 maanden zakgeld uitgegeven.
    Vooral de omrekening naar zakgeld hielp.

    De hypadviseur had wat meer ja maars. Maar goed uiteindelijk ook voorgerekend: ik betaal dus aan bank X 100 euro en dan krijg ik van de belasting 50 euro? Dan betaal ik toch nog steeds 50euro. Terwijl als ik nu aflos ik die 100 niet hoef te betalen ik krijg geen 50, maar die andere 50 heb ik dan ook nog.

    BeantwoordenVerwijderen