maandag 21 december 2015

December tradities

Als kind hadden mijn ouders hun tradities in de decembermaand. Met sinterklaas was het altijd erwtensoep dag, mijn moeder kookte de dag ervoor een gigantische pan erwtensoep, genoeg voor minimaal 40 borden.
Met kerst was het altijd een hoop stress. 'S ochtends moest iedereen er spik en span uitzien voor de kerstfoto. Ik kan me voorstellen dat dat met vijf kleine kinderen een hoop gedoe is. 'S middags begon het altijd flink te irriteren tussen mijn ouders, en tegen de tijd dat het tijd was voor het avondeten was het standaard knallende ruzie.
Met die tradities heb ik een aantal jaar geleden gebroken, ik had er geen zin meer in. Verplichte gezelligheid is niks voor mij.

In plaats daarvan ontwikkelen dochter en ik onze eigen tradities. Het slag.haren weekend met sinterklaas is ons nu twee keer erg goed bevallen, dochter vind het jammer dat het maar één keer per jaar pakjesavond is.
Voor de kerst gaan we al heel veel jaar vlak voor kerst een dagje naar den bosch. Ik trek voor die dag altijd 100 euro uit. Dochter mag bij de 'speciale' speelgoedwinkel zelf iets uitzoeken, en ik kies ook een cadeautje voor haar uit. Voor dochter is het een speciale winkel, heel anders dan de grotere speelgoedketens.
Voor mezelf vul ik mijn borduurstof voorraad weer aan, genoeg voor een jaar. Op het laatst voordat we terug gaan naar de trein gaan we een echte bosche bol eten bij de bakker.

De kerst zelf gaan we eerste kerstdag naar de kerk, en lunchen daar ook. De rest van de dag besteden we net als anders. Geen verplichte gezelligheid, maar gewoon lekker ontspannen. We hebben wel de lekkere dingen die we in de loop van de weken hebben gekocht/gekregen bewaard. Teveel voor alleen de kerst, maar na de kerst is het ook nog lekker :-)

2 opmerkingen:

  1. Je hebt nu je eigen gezin dus er onstaan eigen tradities ! Heel goed zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om te lezen hoe je Kerstmis nu zelf vorm geeft! Wat bijzonder dat je in de kerk kunt lunchen ook!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen