vrijdag 3 juni 2016

Afhankelijk zijn

Op mijn werk zitten heel veel mensen die afhankelijk zijn van een ander. Een snee brood, een kop thee, aangekleed worden...

Toen ik was bevallen van dochter, bleef de placenta vast zitten. Daardoor kreeg ik een flinke bloeding, en verloor bijna 3 liter bloed (gelukkig was ik al in het ziekenhuis).
De dagen na de operatie kon ik vrijwel niets. Ik was slap, en als ik rechtop zat viel ik flauw. Na een bloedtransfusie ging dat gelukkig beter.
Ik heb toen wel ervaren hoe het is om afhankelijk te zijn. En hoe fijn het dan is om een vriendelijk gezicht aan je bed te krijgen.

Die ervaring neem ik elke dag weer mee naar mijn werk. Om de mensen die het niet zelf kunnen te helpen, zonder ze het gevoel te geven dat ze lastig zijn. Om niet gehaast over te komen als het ontzettend druk is.

Vandaag was een dag vol complimenten van bewoners. Normaal hou ik niet zo van zoveel complimenten. Maar ik voelde wel dat ik gewaardeerd wordt om wie ik ben. En dat is ook heel fijn :-)


3 opmerkingen:

  1. Van mij ook complimenten! Je klinkt als een heel lieve en empathische verzorgende/verpleegkundige :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat ieder mens houdt van complimenten maar dat het vaak lastig is om ze te ontvangen als je dit van huis uit niet gewend bent. Heel vaak worden alleen de negatieve dingen benoemd en dat voelt dan veilig/vertrouwd, eigenlijk heel triest is dat.
    Geniet juist van een compliment. Dat doet juist een mens groeien in alle opzichten.
    Het geeft vaak ook het inzicht dat een ander ook kan genieten van positieve aandacht, met andere woorden dat je dit ook bij anderen kunt doen.

    BeantwoordenVerwijderen