maandag 16 april 2018

Achterom kijken

Toen ik de baan bij de kwekerij aannam, wist ik wel dat er hard gewerkt moest worden. Maar wat dat harde werken in hield, ik had geen idee. In het verzorgingshuis had ik het altijd gestructureerd druk. Ik wist vier weken van te voren al wat er van me werd verwacht, en mijn planning was al zo volgestopt dat er vrijwel niks mee bij kon. Dat dat niet de manier was, daar ben ik vorig jaar wel achter gekomen.
De dagen bij de kwekerij zijn heel gezellig. Het is vrijwel altijd heel druk, maar er wordt heel veel gelachen en het groepsgevoel is heel groot. De extreme spierpijn die ik in het begin had is weg, al voel ik mijn lichaam nog steeds na een dag werken.

Afgelopen week sprak ik een oud collega. Het gesprek kwam al snel op mijn vertrek, ik had het rustig een paar maanden uit kunnen stellen, er is nog steeds niks aan de hand. Nou ja niks, van een andere collega hoorde ik eerder dat het halve huis al leeg is. Maar de onzekerheid over wat hier na die ik volgens de oud collega nu heb was niet nodig geweest.

Het gesprek bleef door mijn hoofd spoken. Heb ik echt een fout gemaakt door mijn gevoel te volgen? Afgelopen weekend zat ik op internet christelijke filmpjes te kijken, en één daarvan ging over achterom blijven kijken. Als je achterom blijft kijken naar wat je had, kun je de zegeningen die voor je liggen niet zien.

Ik had een goede baan, waar ik heel lang veel plezier in had. Maar diezelfde baan leverde mij ook zoveel stress op dat ik er ziek van werd.

Als ik kijk naar wat ik nu heb, is een tijdelijke baan, waarvan ik weet dat het nog elf weken duurt en daardoor ook makkelijker vol te houden is. Ik heb met die baan genoeg opzij kunnen leggen om de rest van het jaar te leven, en in de zomervakantie naar ons favoriete hotel te kunnen en nog een keer een nacht naar valkenburg. Ik weet nog niet wat ik hierna ga doen, ik weet wel dat ik de hele zomervakantie vrij neem. De kans bestaat dat ik vaker bij de kwekerij mag terug komen als ik mijn werk goed doe. Ik krijg steeds meer taken geleerd, dat vind ik een positief teken.
In het uiterste geval kan ik altijd weer terug naar de krant, nu de oude depothoudster weg is.

Als ik naar mijn leven van vorig jaar en nu kijk, dan voel ik me nu veel beter. Vorig jaar stond ik op het punt om in te storten, nu heb ik veel energie, zelfs na een dag werken. Mijn leven is er tot nu toe beter op geworden :-)

9 opmerkingen:

 1. Hoe gaat dat dan met je ziektekostenverzekering, de toelages die je kreeg..kun je zolang zonder werk blijven ? Is dat zo makkelijk ?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lees de laatste 2 alinea's nog een na! Je hebt het NU naar je zin, verdient best aardig als je zoveel opzij kan leggen dat de de zomervakantie vrij kan nemen en zelf de rest van het jaar als je wil.

  Ik heb het zelf altijd onnodig gevonden om spijt te hebben. Je neemt beslissingen op basis van dat moment, die spreuk is dus helemaal waar!

  Fijn dat het zo goed met je gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind jou een hele moedige vrouw met veel doorzettingsvermogen en lef. Je hebt het goede gedaan maar dat weet je jezelf heel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo te horen heb je geen fout gemaakt hoor. :D Fijn dat het leuk is daar. Als je een goede kracht ben mag je zeker terug komen denk ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hebt het NU naar je zin, je nam de beslissing op basis van wat je toen wist en dacht. Dus je hebt het heel goed gedaan.
  Het is altijd zonde om ergens spijt van te hebben van een weloverwogen beslissing vind ik.

  Knap dat je nu al zoveel opzij kan zetten dat je de zomervakantie niet hoeft te werken en daarna kan kiezen wat je gaat doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan per week tweederde van mijn loon apart zetten. Dat heb ik niet elke week gedaan, maar de spaardoelen die ik had heb ik en ben ik aan het vullen.

   Verwijderen
 6. Als je het over bijbelverhalen hebt en niet achterom kijken, ik moet dan altijd denken aan de vrouw van Lot. Die bleef achterom kijken en veranderde daardoor in een zoutpilaar.

  Ik denk dat het heel goed van je is geweest om je gevoel te volgen! En deze baan klinkt goed.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat fijn dat je met je loon van de kwekerij nog zo'n tijd vooruit kunt! En inderdaad, achterom kijken is zo verleidelijk maar je wint er niks mee. Zoo te lezen zit je nu stukken beter in je vel. Dat is toch veel waard!

  BeantwoordenVerwijderen