maandag 9 april 2018

Nieuwe onderzoeken

Een tijdje terug deed dochter mee aan een sociale weerbaarheidstraining. Ze vond het gelijk leuk, en ging er met veel plezier heen. Na de training had ik nog een evaluatiegesprek met de leidster, en zij gaf aan zorgen te hebben over dochter. Ze vroeg toestemming om met de school in gesprek te gaan, want dat dochter bepaalde vaardigheden mist, dat was duidelijk.

De school pakte het verzoek goed op, en er werd gelijk een gesprek gepland waarbij ook iemand van de gemeente aanwezig was. Er kwam uit het gesprek dat dochter claimend naar andere kinderen kan zijn, niet voor zichzelf kan opkomen, grapjes niet goed begrijpt waardoor zij het gevoel heeft dat zij wordt uitgelachen, en flink achter loopt. De mevrouw van de gemeente had ook geen idee wat ze er mee aan moest of wat voor training wel gaat werken bij dochter. Er werd afgesproken dat dochter weer een capaciteitenonderzoek krijgt, om te kijken hoe ver ze nu is.

Vandaag hadden we de intake. Dochter zag er als een baksteen tegen op, en dat is nog zacht uitgedrukt. De hele dag was ze huilerig, en alles deed haar zeer, van haar oog tot haar voet toe.
Bij de intake werd aangegeven dat de school dochter ook wil laten testen op autisme (met mijn toestemming). Autisme zit veel in mijn familie, in heel veel verschillende soorten. Mijn toestemming is er, ook voor het capaciteitenonderzoek.

Na het gesprek zijn we de dag positief gaan afsluiten in de grote stad waar we waren. Dat de spanning bij dochter verdwenen was, was goed merkbaar. Ze was weer heel vrolijk, en de pijn was ook weg. Nadat we ons avondeten bij de mac op hadden, zijn we lekker naar huis gegaan.
Het is nu wachten op het vervolg.

8 opmerkingen:

 1. Goed gedaan, als je precies weet wat er aan de hand is, kan met ook gericht gaan proberen er iets aan te gaan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Succes met alles. Groetjes Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ach wat sneu dat ze er zo tegenop zag! Lastig ook, want eigenlijk is het enige doel om uit te zoeken hoe iedereen haar het beste kan helpen. Is dat ook wat ze er zelf moeilijk aan vindt?
  Fijn om de dag toch positief af te sluiten!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb altijd gemengde gevoelens over scholen die kinderen willen laten testen. Enerzijds is het supergoed, want het kan een kind helpen. Anderzijds vind ik het soms ook getuigen van een bepaalde maatstaf waarin weinig ruimte is voor afwijken van de massa.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij dichter is steeds neer te merken dat ze aan het vastlopen is, en zowel de school als ik hebben geen idee hoe we dochter kunnen begeleiden. Ik zou het fijn vinden als er handvaten zijn.

   Verwijderen
 5. Succes met de onderzoeken en de uitkomst er van. Een paar goede handvaten kunnen zo veel verschil maken .

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik lees al langer met je mee en ik denk dat het onderzoek naar autisme heel verstandig is. Ik ben zelf autist en heb autistische kinderen en herken wel veel bij je dochter. Ik wilde niet bij ieder klein dingetje gaan roepen dat het misschien wel autisme is, maar alles bij elkaar...
  Ik heb wel echt complimenten voor jou en voor de school hoe jullie met je dochter omgaan! Er gaat heus wel eens iets mis maar ik lees ook vaak wat er goed gaat en jij en de school pakken het allemaal heel goed op.
  Je kan wel nog overwegen of speciaal onderwijs in haar geval toch niet beter is omdat ze vast blijft lopen. Ook besteden ze daar veel aandacht aan sociale omgang om dat alle kinderen daar daar moeite mee hebben.
  Ik wens je vooral veel succes en hoop dat jullie haar nóg beter kunnen gaan helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Onze dochter heeft ook ASS,ging naar speciaal basisonderwijs , maar heeft nog steeds moeite met sociale omgang met anderen

  BeantwoordenVerwijderen