zondag 30 september 2018

Terugval?

Jaren geleden is er bij mij ptss  (posttraumatische stress stoornis) vastgesteld, ontwikkeld door mijn loverboyverleden. Een tijd waar ik niet graag aan terug denk, het was niet de meest fijne tijd in mijn leven. Maar het heeft ook gemaakt wie ik nu ben.

Toen ik met mijn blog begon, stond ik aan het nieuwe begin van mijn leven, een leven zonder hulpverlening. De ptss was niet weg, en dat heb ik door de jaren heen ook zo ervaren. Een geur, een beeld, een geluid, het kon een reactie uitlokken. 

Vorige week liet mijn zusje me een video op YouTube zien van een serie die ik vroeg graag keek. En die video zorgde ervoor dat ik weer terug het verleden induikelde. En niet zo'n klein beetje ook. De hele week heb ik tegen de flashbacks gevochten, tot ik me bedacht dat ik er niet tegen moet vechten, dat kost zoveel energie. En de beelden komen toch wel, dus dat is zonde van de energie. 

Ik merk wel dat de impact op mijn gevoel nu iets afneemt, maar ik kan op het moment nog steeds weinig prikkels hebben. Ik heb het er met dochter over gehad dat mijn hersenen zich even niet zo prettig voelen, en daardoor ik ook niet. Dat snapt ze, en ze gaat gewoon lekker haar gangetje. Het werken in de kas is fijn, ik hoef met niemand te praten als ik niet wil, ik mag gewoon stil hard aan het werk zijn. En dat is heel fijn. Het begint gelukkig weer wat rustiger te worden, en ik hoop deze week op een vrije dag. Vorige week was pittig, heel pittig.

Ik hoop dat deze nieuwe herinneringen niet blijven komen, dat ze gewoon blijven waar ze zitten, gewoon ergens verscholen. Ik wil in het nu leven, niet in het verleden. Als ze wel blijven komen weet ik weer therapie moet vragen, voordat de herinneringen/gevoel/angst mijn leven overnemen. De tijd zal het leren...

9 opmerkingen:

 1. Omg, wat heftig! Hopelijk krijg je geen terugval. Hou je sterk, ook voor je dochter. Heel veel sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is heftig. Gelukkig weet je behoorlijk goed wat je er aan kunt doen
  om zo te lezen. Sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hoop dat je het ergste weer gehad hebt en nu weer meer rust krijgt in je hoofd. Je mag heel trots zijn op jezelf , je doet het heel goed. Liefs Renée

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zie mijn flashbacks sinds kort als winst. Blijkbaar kan ik ze aan en ze zijn er dan ook vaker dan voorheen. Maar de tijd dat ze blijven hangen word (iets) korter. Voor mij is het van groot belang geweest het te delen met anderen, nadat ik alles zo geheim hield. Ik wens je heel veel sterkte toe!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat vervelend dat je nare herinneringen zo getriggerd zijn zeg. Hopelijk houdt het snel en vanzelf weer op.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sterkte , vechten tegen iets kost inderdaad veel energie.
  De flashbacks niet beoordelen of veroordelen. Groet , Astrid

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat naar. Is EMDR of Re-etouch niets voor je? Liefs Mina

  BeantwoordenVerwijderen