zondag 7 juli 2019

Dochters vader

Toen ik zwanger was van dochter, liep de relatie van haar vader en mij niet heel erg soepel. De zwangerschap zorgde toen voor nog meer schuring, vader wilde geen kind meer en ik was in de veronderstelling dat de baby nu eenmaal groeide. De keuze die ik van de vader kreeg (hij of het kind) was niet heel moeilijk destijds. Ik heb altijd het gevoel gehad dat het de juiste keuze was, ook al is alleenstaande ouder zijn niet altijd even makkelijk.

Toen dochter een jaar of 6 of 7 was, werd ze zich er heel erg van bewust dat andere kinderen wel een vader hadden, en zij niet. Ik heb vader altijd van de ontwikkelingen van dochter op de hoogte gehouden, of hij het nu wilde of niet. Hij zat toen niet zo te wachten op een ontmoeting met dochter, maar stemde uiteindelijk toch er mee in, hij wou wel haar pappie spelen (je zou er bepaalde neigingen van krijgen).
Na die ontmoeting had dochter geen behoefte meer om haar vader verder te zien, ze nam het hem erg kwalijk dat hij haar niet wilde. 

Ik heb dochter altijd gezegd dat als zij eraan toe was, we altijd opnieuw een keer langs konden gaan. De laatste paar weken had ze het steeds vaker over haar vader, en vrijdag vertelde ze glunderend dat ze hem toch wel weer een keer wou zien. Die afspraak was snel geregeld, en vanmiddag na onze kerkdienst zijn we er heen gegaan. We zijn er 3 kwartier gebleven, waarin vader vooral heel veel vaderlijke adviezen probeerde te geven waar dochter niks van snapte. Na die 3 kwartier zat haar hoofd zo vol dat we maar weer afscheid hebben genomen.

Ik hoop dat vader en dochter in de loop van de tijd toch wat meer leren kennen, ik gun het ze allebei. Maar dat heeft tijd nodig. Vandaag was in ieder geval een mooie eerste stap :-)

5 opmerkingen:

 1. Ik begrijp hieruit dat jij geen contact hebt met de vader, en hij geen deel uitmaakt van je leven, maar wel weet hoe hem te bereiken? En alhoewel hij haar destijds niet wilde, is hij direct bereid tot contact als zij daarom vraagt? Dat vind ik (naar omstandigheden) toch wel erg mooi voor je dochter. Een echte vader zal haar nooit voor haar zijn, maar een vaderfiguur zou hij wel kunnen vormen als zij dat wenst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. herstel, "zal HIJ nooit voor haar zijn" moet daar natuurlijk staan.

   Verwijderen
  2. Via Facebook heb ik contact met hem als het nodig is. Ik vind het fijn voor dochter dat ze ook de andere kant van haar familie leert kennen.

   Verwijderen
  3. Vind ik heel verstandig van je hoor.

   Verwijderen
 2. Ik vind het mooi dat je haar de ruimte en vrijheid geeft om haar vader te zien! Zelfs al loopt het contact niet zo optimaal. Ze heeft in ieder geval de optie.

  BeantwoordenVerwijderen