zondag 1 december 2019

Familie

Een aantal jaar geleden wilde dochter ontzettend graag een tablet kopen. Ze had zelf goed gespaard tot ze 120 euro bij elkaar had.
Mijn broer had lucht gekregen van het plan dat ze een tablet wilde kopen, en vertelde dat hij in China mooie en hele goede tablets had gekocht, ze mocht er één voor 110 euro overnemen. Dochter twijfelde enorm, het was een grotere tablet dan ze hier in Nederland kon kopen voor dat geld, maar aan de andere kant heeft het niet echt de reputatie mee, en het was ongeveer al haar spaargeld. Ik durfde geen nee te zeggen tegen mijn broer, en haalde dochter over om die tablet te nemen.

Wat een enorme teleurstelling was dat geval. Hij heeft het welgeteld 2 minuten gedaan, en daarna deed hij niks meer. Mijn broer gaf de schuld aan mijn dochter, ze zou te jong zijn geweest om er mee om te kunnen gaan, iets waar ik het niet mee eens was, het ding was zo snel kapot dat ze er niks verkeerds mee heeft kunnen doen. Ik heb dochter de 110 euro terug gegeven, ik voelde me best schuldig.
Daarna is er geen tablet meer gekomen.

Toch is de wens er nog steeds bij dochter, en ze heeft nu 150 euro bij elkaar voor haar tablet. We zijn al rond wezen kijken naar wat ze zou willen, en wat het kost. Aan het einde van de maand zou ze in principe genoeg hebben om de tablet te kopen die ze graag wil.
Weer heeft mijn broer lucht gekregen van het plan, en weer had hij een enorm goede aanbieding...Ik heb het dit keer gelijk afgekapt, dit keer koopt dochter gewoon een tablet met garantie hier in Nederland. Mijn broer reageerde enorm gepikeerd, en ik voelde me best rot, net of ik hem zijn geld niet gun.
Toen ik dochter over het gesprek met mijn broer vertelde reageerde ook zij met een harde NEE.

Soms vind ik het best jammer dat ik mijn gevoel niet even uit kan zetten. Ik weet dat nee zeggen de verstandigste keuze is. Maar ergens voel ik me toch schuldig, ook al is dat niet nodig. Nee zeggen tegen familie is niet altijd even makkelijk...

7 opmerkingen:

 1. Goed gedaan, maar moeilijk zal het wel zijn. Jammer dat je broer niet goed begrijpt dat je na die ervaring niet zoveel vertrouwen meer in "leuke dealtjes" hebt..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je kan nauwelijks iets doen op een tablet waardoor hij kapot zou gaan, dat heeft echt een andere oorzaak.
  Goed dat je nu een nieuwe gaat kopen en inderdaad beetje lastig om dat aan familielid te moeten vertellen, maar je hebt helemaal gelijk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind dat je broer zich schuldig moet voelen en niet jij. Jullie doen het zo goed met zijn twee, jij en dochter.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je broer had het geld ook gewoon terug moeten geven aan zijn kleine nichtje. Niet goed geld terug. Hoe komt hij eigenlijk aan al die tablets.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tjeetje wat een verhaal. Broer mag ook eens achter zijn oren krabben. En raar he dat je je toch schuldig kan voelen bij familie het voelt als afwijzen........maar het is een gedachte kronkel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel goed dat je je broer de tweede keer hebt afgekapt. Ik zou dat ook niet nog een keer doen. Ik vind het sneu voor je dochter dat het de eerste keer misging. Als ik je broer was geweest, had ik destijd het geld terug gegeven aan zo'n meiske.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je broer zou zich moeten schamen, een ondeugdelijk product aan zijn nichtje verkopen en haar geen garantie geven. Goed dat jullie nu beiden NEE zeggen, maar zo herkenbaar hoe moeilijk dat ligt met familie. Bij mij leidde een veel zachtere nee tot uitsluiting, geen enkel contact meer mogelijk met familie sindsdien.

  BeantwoordenVerwijderen